Bilbo

Bilbo

51, Oslo

Satser relativt aktivt på regatta i Oslofjorden med vår X-35 First 31.7 hadde vi før, men lille-Bilbo er nå solgt til Stavanger


Kategorier

Arkiv

Skipperlogg fra Hollender'n


Alle venter på skippern som leker fordekksgast og knyter opp spinnaker

Vi har vært og seilt.

Hollender?n. Hollender?n er gøy. Lang seilas, nesten alltid mye vind på deler av strekket, nesten alltid morsom spinnakerseiling. Gøy.

6 faste om bord + 2 gjester. Øistein, André, Guy Robert, Fredrik, Jon Andreas og skippern + Sjur og Frode. Start i en tøff klasse kl 0950. Vi sliter litt med pre-timingen så vi velger å gå litt ned på linja, få fart i båten og falle av over starten. Kommer bra ut med bra fart. Ole Jacob i ?pappa-perm? så skippern overlater roret til Øistein og stormer frem på fordekket for å gjøre klar til spinnakerheising. På med skjøter og bras, er fallet riktig? Ja, opp med bom. Opphalet ja.. glemt opphalet. Bom på. Braser frem, runder, heiser. Oppe! Faller av, trimmer og kommer greit ut. Ikke først, men bra. Skippern tilbake på roret. Finn fri vind. Båten går bra,  jobber med lav?en og holder Milliways. Dette er BRA. Klar til jibb? Skippern frem igjen. Bom av, på, nei ikke helt. Neeeiii spinnakeren fyller på innsiden av forstaget. F?. forsøker å fikse, men nei. Den tvinner seg rundt forstaget. Mange ganger? NEEEED ? spinnaker neeed. Frode skjønner tegningen og vi knyter opp spinnakern fra forstaget. Det tar tid. Laang tid. Klare! ? opp med den! Neei? neeed igjen! Av med skjøte, rundt forstaget, på med skjøte. Opp!  Oppe ? den står!  Puuuhh. Skippern tilbake.Må drikke litt ?

Vi siger mot merket og har tapt maange plasser. Lett anspent stemning ombord, vi må jibbe rundt merke. Jibben sitter og spinnakeren står. Setter Jib-Top i le av Mølen og spinnaker ned. Vinden skal dreie syd og øke. Vi holder oss øst i feltet. Seiler og seiler. Vi ligger stadig en knop under Target. Slipper litt storseil, løygang, skjøte, fall,cick. Strammer og slipper ? klarer å komme oss opp mot target, men detter fort ned. Skjønner ikke helt hva som skal til, jobber og jobber. Kontinuerlig fokus på fart, fart og fart. Her er det mer å lære. Dreiningen kommer, vi mister høyde, strammer inn seil. Vinden øker. 20 knop+. For mye power. Ca 30 min igjen til Hollendern. Laange 30 min. Vi har gjort hjemmeleksen og har kursen til neste legg notert. De seilene vi har nå er riktige på neste legg. Vi sklir inn i ?survival modus?. Seiler mye sidelengs. Dette kan vi ikke. Her taper vi mye. Her og. Hollendern er solid, den runder man med klaring. I ren frykt. Senere ser vi en stakkers X-40 som ikke hadde samme frykten som vi har. NÅ har de nok det?

Morsom seiling inn mot Rauer. Pumper storseil og tar flere av de rundt oss, som VI mener burde ta oss. Vi får godfølelsen. Dette kan vi. Dette går fort. Spinnaker skal opp, skippern frem igjen. Vi heiser. Den står og vi har trøkk. Men har vi nok trøkk? Diskusjonen om spinnakere kommer. Gradvis innser vi at vi burde hatt den som er litt større og dypere. Vi bestemmer oss for å peele. Aldri gjort det før på denne båten med doble skjøter og bras. Skippern og Frode sitter på fordekket og tenker, finner en metode og tester. Heiser den nye inni den gamle. Ooops den er på innsiden av forstaget. Neeed! Fikse. Opp. Yesss. Klar til å skrelle av den andre?  Neeed! Den kommer bra ned. Og vi har peelet for første gang. Kuult.

Vi velger å gå på innsiden. Kortere og vi trenger ikke bølger. Senere møter vi igjen de som gikk ut. Tror ikke de har vunnet mye på det. Vi lærer gjestene hva en broach er. De får vasket støvlene sine. Vinden løyer. I mål.  7 timer 2 min og 58 sek. Det var fort gjort.

Pakke seil og linje-pilsen kommer opp. Herlig. Nå tror vi at vi har gjort det ok. Alt før Hollenderbåen er glemt.  Helt til vi har fortøyd og fått resultatene. 21 av 28. Vel vel. Vi forsøker å minne oss selv på at det var dette vi ville med ny båt. Seile noe vi ikke kunne. Det funker nesten.

Gleder meg til tirsdag ? da slipper nok nederlagsfølelsen.

 


 

Èn kommentar

Frode Stette

29.aug.2011 kl.23:14

Takk for turen!

Regattaseiling var en helt ny opplevelse for meg, en opplevelse som frister til gjentagelse til tross for spinnakertrøbbel og grundig støvelvask. Vi fant aldri den kineseren, men det er nok like greit. Mannskapet på Bilbo er en trivelig og dyktig gjeng med seilere, så det er ingen tvil om at båtfarten kommer med litt mer tid på den nye båten.

Hilsen Frode på fordekket

Skriv en ny kommentar

hits