Bilbo

Bilbo

52, Oslo

Satser relativt aktivt på regatta i Oslofjorden med vår X-35 First 31.7 hadde vi før, men lille-Bilbo er nå solgt til Stavanger


Kategorier

Arkiv

Et team utenfor komfortsonen..

 

Vi har vært og seilt. EM.

 

Bilde av Per Bøymo

 

EM i X-35, entype seiling. Ingen handicap å skylde på, båt mot båt, førstemann i mål vinner. Gjør du en feil så ser du det umiddelbart i forhold til alle rundt deg. På Hankø. Hankø viste seg fra sin beste (?) seil-side. Tune-up´n fredag ble avlyst pga for mye vind.

Lørdagen kom med 15-20 knops vind og rotete sjø. Mye spenning og litt småamper stemning om bord. Kort startlinje. Vi pinget linja og forberedte oss godt. Men å starte i et EM er ikke så lett? Mye trykk, storseilet gikk og gikk. Uten stans. Ut, ut, UT, nøytralt ror, mer press, inn med seil og et sekund senere ut igjen. Runding. Vi ligger litt etter. Enda mer vind i race 2. Puh! Dette er god trening. På alle måter.

Søndag var det igjen mye vind. Vi har lært kvelden før, fått mange tips.  I dag skal vi gjøre det bedre. Race 1 og Race 2. Enda mer vind. Vi runder kryssmerket i race 3 noen cm før vår ene reelle konkurrent. Dem skal vi ta! Ooooooooaaaa ? vi broacher. Og hvilken broach. Båten la seg som den pleier på en broach, på siden. Men vi kom ikke opp igjen, ble bare liggende og etter hvert enda flatere. Hele roret og propellen over vann. Spinnakerfallet slippes og vi kommer på beina igjen. Spinnakeren heises. Full fart nedover til lensemerke. Rundet i lett kaos ? siste kryssen og vi slår! Skjøtet sitter! Fordekkern OJ forsøke å få løs greiene. Mye krefter. Enorme krefter. BANG! Der løsnet skjøtet, men også spinnakerbommen. Nokken treffer OJ i ansiktet. Han er millimetre fra å gå på sjøen, lander heldigvis om bord og går ned for telling. Mye blod. Vi må bryte. Han må på legevakt og sy.

Mandag er OJ like blid med 3 sting, strips og plaster over øyet. Vi får en noenlunde behagelig start med et første race i rolige vindforhold før den varslede økningen kommer. Vi er tilbake i mye vind og langt utenfor vår komfortsone. Litt sliten rormann og etter en dag med mye uflaks er stemningen et godt stykke fra den gode Bilbo-stemningen vi alle trives så godt med.

Tirsdag ? dag 4 ? rolige forhold. 10 knops vind. Endelig muligheter til å matche litt tettere, og få en mestringsfølelse. To gode starter og vi er med. Holder kontakten med feltet og får mye til å stemme. Men de er gode disse andre EM deltakerne. Vi klarer ikke å unngå sisteplassen, men det står om få metere? en halv båtlengde!

 

4 dagers intenst mesterskap har gitt læring og frustrasjon. Frustrerende å være utpå banen og ikke få det til. Frustrasjon når vi ikke får fart og høyde som andre. Konkurranseinstinktet liker ikke det. Men, utrolig inspirerende å komme inn på brygga og lære om hva andre har gjort. Hvordan de setter riggen, hvordan de bruker innhalet og får båten til å gå. Fantastisk at klassen er så preget av åpenhet og villighet til å dele. Selv under et EM. Vi brukte kveldene flittig. Vi spurte og grov og fikk tips. Mange tips. Motstridende tips.  Vi diskuterte og konkluderte. Så sov vi litt før det var ny dag, nye race, nye muligheter til å teste det vi hadde lært. Prøve og få det til gå - og spørre mer neste kveld. Et læringslaboratorie. Fantastisk å seile entype, der alle båtene er like og alle tipsene kan relateres direkte til de samme parameterne. Og der vi alle har vært ute i de samme forholdende.

Baneseilas er gøy. Du får mange sjanser og vi gleder oss til neste anledning.

Andreas

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits